Pripremni kursevi za polaganje Kembridž ispita

U Lingui se obavlja pripremna nastava za polaganje ispita Kembridž univerziteta. Univerzitet u Kembridžu, bez sumnje jedan od najpoznatijih i najprestižnijih univerziteta u svetu, već skoro 100 godina organizuje ispite engleskog jezika na različitim nivoima znanja. Diplome koje se dobijaju za uspešno polaganje takvih ispita priznate su od strane preko 12.000 preduzeća, univerziteta i državnih institucija širom sveta, i ovaj broj neprestano raste. Ponuda ispita za engleski jezik opšte primene (Main Suite) pokriva sve nivoe engleskog jezika. Ispiti iz opšteg engleskog jezika za koje Centar za strane jezike „Lingua” organizuje pripreme su sledeći:

Naziv ispita: Naziv nivoa
PET (Preliminary English Test) B1 srednji nivo
FCE (First Certificate in English) B2 viši srednji nivo
CAE (Certificate in Advanced English) C1 napredni nivo
CPE (Cerfiticate of Proficiency in English) C2 znanje blisko izvornom govorniku

Centar za strane jezike „Lingua” već jedanaestu godinu uzastopno dobija najprestižnije priznanje od British Councila – Gold Addvantage Member. Kao škola koja sprema najviše kandidata za Cambridge ispite u Srbiji i Gold Addvantage partner British Councilu – Centar za strane jezike „Lingua” nudi razne pogodnosti i nastavu vrhunskog kvaliteta svojim polaznicima. Zahvaljujući statusu Gold Addvantage Member, polaznici Centra za strane jezike „Lingua” imaju:

 • Pre-testing za naše polaznike organizovan od strane Britanskog saveta u prostorijama našeg centra
 • 6% popusta prilikom prijave Kembridž ispita: PET, FCE, CAE, CPE, BEC I-III, ILEC, YLI
 • Prisustvo predstavnika Britanskog saveta na svečanoj dodeli Kembridž sertifikata
 • Mogućnost održavanja ispita u prostorijama škole
 • Pravo na besplatne izmene datuma ispita (što se inače plaća 3.000 din)

O kvalitetu pripreme u Centru za strane jezike „Lingua” najbolje govori izuzetno visoka prolaznost naših kandidata na Cambridge ispitima – 98% (državni prosek za 2010. god. je bio oko 80%). Veliki uspeh kandidata iz Centra za strane jezike „Lingua” može se pripisati sledećim činiocima:

 • rigorozno testiranje svih novih polaznika u školi da bi se osigurao pravilan raspored u grupe po nivou znanja, što polaznicima omogućuje najbolje napredovanje,
 • Stručnost, znanje i dugogodišnje iskustvo profesora koji pripremaju polaznike za Cambridge ispite,
 • Temeljna i detaljna priprema za ispite po najsavremenijim udžbenicima i programima uz redovnu proveru znanja nakon svake lekcije u cilju praćenja napretka polaznika,
 • Poseban dril-kurs od jednog semestra koji podrazumeva fokusirani rad iz ispitnih zbirki i simulaciju ispitnih uslova u cilju podizanja samopouzdanja i „kondicije” polaznika.

Kursevi poslovnog engleskog

Važnost neprekidnog usavršavanja i ulaganja u sopstvenu budućnost opredeljuje mnogobrojne polaznike da se odluče za tečaj poslovnog engleskog u našoj školi. Mnogima koji su pohađali tečaj poslovnog engleskog i stekli diplomu BEC I, II ili III je pomoglo da dobiju posao ili u poslu napreduju. Zbog toga je i naš moto: "Mi mislimo na Vaš CV, mislite i Vi!", a možemo i da se pohvalimo podatkom da je prolaznost naših polaznika na ispitima BEC I, II i III čak 100%.

BEC - Business English Certificate
Blog Single

EC Preliminary, BEC Vantage i BEC Higher su ispiti stručnog engleskog namenjeni poslovnim ljudima, ekonomistima i menadžerima.

BEC Preliminay, Vantage i Higher su međunarodno priznati Kembridž ESOL ispiti čija priznatost raste i u Srbiji. Spisak kompanija i univerziteta, u celom svetu, koji prilikom zapošljavanja priznaju određeni BEC ispit kao validan dokaz o vladanju poslovnim engleskim ili kao uslov za upis na studije možete proveriti na www.cambridgeesol.org.

BEC ispiti se organizuju pet puta godišnje – u martu, maju, junu, oktobru i novembru.

BEC ispiti su povezani sa nivoima Zajedničkog evropskog okvira za moderne jezike (CEF) kao i nivoima Udruženja ispitivača u Evropi (ALTE).

Po CEFR-u BEC Preliminary odgovara nivou B1, BEC Vantage nivou B2, a BEC Higher nivou C1.

Međunarodno priznati BEC ispiti su Kembridž ESOL ispiti koje je sastavio i verifikovao Univerzitet u Kembridžu, odeljenje za ESOL ispite.

ILEC - International Legal English Certificate
Blog Single

Novi ispit Britanskog saveta, namenjen studentima prava i pravnicima koji nameravaju da nađu zaposlenje u međunarodnom komercijalnom pravnom kontekstu (advokatske kancelarije, vladin i nevladin sektor, pravna odeljenja firmi) ili studiraju pravo u inostranstvu.

 • ILEC predstavlja međunarodno priznat Kembridž ESOL ispit.
 • ILEC ispiti se organiziju dva puta godišnje, u maju i novembru.
 • ILEC je povezan sa nivoom Zajedničkim evropskim okvirom modernih jezika (CEFR) kao i nivoom Udruženja ispitivača u Evropi (ALTE).

Po CEFR-u ILEC odgovara nivou B2-C1, što predstavlja nivo znanja za FCE-CAE.

Nudimo i mogućnost kreiranja kursa poslovnog engleskog za potrebe određene kompanije, praćenje specifičnih potreba poslovnih klijenata i ONE-TO-ONE kurseve za menadžere i direktore.

PET - Preliminary English Test

PET is the second level Cambridge ESOL exam. It is an intermediate level exam, at Level B1 of the Council of Europe's Common European Framework. A pass at PET level indicates that the student has developed the skills to cope in largely predictable social and work situations in an English speaking environment. Apart from four main language skills - reading, writing, listening and speaking - PET tests knowledge of grammar and vocabulary and assesses learners' ability to communicate in English in real situations.

TEST FORMAT
PET has three papers:
 • Reading and Writing
 • Listening
 • Speaking
FCE - First Certificate in English

FCE (First Certificate in English) is an upper intermediate level Cambridge ESOL exam, at level B2 of the Council of Europe's Common European Framework. Learners at this level can expect to be able to work or study in an English speaking environment and cope easily as tourists in an English speaking country. This certificate is widely accepted for commercial and preliminary academic purposes in the UK and throughout the world.

CAE - Certificate in Advanced English

CAE (Certificate in Advanced English) is the second highest level Cambridge ESOL exam, at level C1 of the Council of Europe's Common European Framework. At this level learners can be expected to cope confidently in most situations that would arise in an English speaking country - socially, professionally and in higher education. CAE is accepted by almost all universities and colleges in Britain and many others throughout the world including employers.

CPE - Certificate of Proficiency in English

CPE (Certificate of Proficiency in English) is the highest level Cambridge ESOL exam, at level C2 of the Council of Europe's the Council of Europe's Common European Framework. At this stage, learners are approaching a standard of English similar to that of an educated native speaker. CPE is accepted by almost all universities and colleges in Britain and many others throughout the world, as proof of a level of English suitable for entry to courses of higher education or postgraduate study. Many employers also recognise CPE.

IELTS - International English Language Testing System
Blog Single

Šta je IELTS?

IELTS (International English Language Testing System) je međunarodno priznat test engleskog jezka. IELTS je test, koji kao ulaznicu koristi više od milion ljudi godišnje kako bi dobili studentske, radne ili boravišne vize u zemljama engleskog govornog područja. Ovaj test priznaje više od 7000 organizacija širom sveta. Moguće ga je polagati u više od 130 zemalja na preko 800 lokacija u terminima i do četiri puta mesečno.

Postoje dva modula IELTS testa:

 • Akademska verzija (The Academic Module) je za one koji žele da studiraju na engleskom jeziku univerzitetima u inostranstvu. Ispit utvrđuje da li je kandidat spreman da prati nastavu na osnovnim ili postdiplomskim studijama na engleskom jeziku. Skoro svi univerziteti u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama u kojima je engleski službeni jezik, zahtevaju od studenata koji dolaze iz drugih zemalja, uključujući i Srbiju, da poseduju IELTS sertifikat – akademski modul.
 • Opšti (The General Training Module) je prevashodno namenjen onima koji kompletiraju dokumentaciju za imigraciju u Kanadu, Britaniju, Australiju i Novi Zeland.

Struktura IELTS ispita

Ispit ima četiri dela, koja pokrivaju sve četiri jezičke veštine:

 • Slušanje (Listening) – 30 minuta
 • Čitanje (Reading) – 60 minuta
 • Pisanje (Writing) – 60 minuta
 • Govor (Speaking) – 11-14 minuta

Test Slušanja (Listening) i Govora (Speaking) je isti i kod akademske i kod opšte verzije ispita, dok se Čitanje i Pisanje razlikuje.